nedovoljena vprašanja na razgovoru za službo

ali tudi – kako na njih reagirati?

Po medijih se na veliko govori o diskriminaciji po spolu pri izbiranju kadrov. Na zaposlitvenih portalih in na forumih najdemo kup možnih vprašanj, ki nas lahko doletijo na razgovoru. Skoraj povsod se omenjajo določena osebna vprašanja kot nedovoljena ali celo protizakonita (pravniki, pomoč!). Pa vendar jih postavljajo v večini podjetij, nekje bolj prikrito, nekje bolj očitno.

 1. Ste samski/poročeni/imate nezakonskega partnerja?

 2. Imate otroke? (Načrtujete družino?)

 3. Živite na svojem?

Na taka vprašanja NI POTREBNO ODGOVORITI. Nekateri kadroviki na to vsaj opomnijo, mnogi ne.

Danes sem doživela, da so me vprašali po zakonskem stanu z najbolj smrtno resnim izrazom in moj odgovor na to vprašanje je bil zapisan najbolj čitljivo in na veliko.

Se pravi, kakšne so možnosti:

 • na vprašanje ne odgovorimo, sklicujoč se na to, da na taka vprašanja ne rabimo odgovoriti
 • odgovoru se izmaknemo in poudarimo, da gre za nedovoljeno področje
 • repliciramo v smislu: “Je to pomembno za moje delovne naloge?”
 • odgovorimo in se zlažemo (tu ne vidim poante)
 • odgovorimo po resnici
In nagradno vprašanje je, kaj se zgodi po tem, namreč: če si poročena ženska ni preveč dobro, ker lahko kmalu popihaš še na porodniško. Če nimaš otrok, pomeni praktično isto. Če jih imaš, se bojijo, da boš velikokrat na bolniški. Itd itd.

Spoznavam, da ne želim delati v okolju, kjer razgovor poteka kot zaslišanje, in kjer bi morala dan za dnem gledati obraze, ki me z zafrkljivim izrazom na obrazu povprašujejo po tem, s kom živim. bruh.

 • Share/Bookmark


3 odgovorov v “nedovoljena vprašanja na razgovoru za službo”

 1. zajcica pravi:

  Začaran krog, a po moje vsak, ki resnično potrebuje zaposlitev, odgovori na vsa vprašanja. Skoraj povsod sprašujejo o privatnem življenju,….Ampak, glede porodniške ipd., zakaj naj bi jih to toliko zanimalo, saj skoraj vsi iščejo delavce za npr. le eno leto, potem pa podaljšujejo ipd…

 2. nina pravi:

  zakon o delovnih razmerjih je jasen:delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi od kandidata ne sme zahtevati podatkov o družinskem oz. zakonsken stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oz. o drugih podatkih, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem. Če ravna v nasprotju s tem, se ga kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1,000.000 bivših SIT.

 3. vesna pravi:

  nina hvala za podatek, se pa spet pojavi vprašanje, kako zadevo dokazat.
  zajcica, se strinjam – problematicno je to predvsem za tiste redke, ki ponujajo zaposlitev za nedoločen čas

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !