zakaj ne greš na bolniško, ko si bolan?

v vsakem podjetju jo/ga imamo. sodelavko, ki trikrat na leto po en teden za mizo kiha, kašlja. smrka, polni pisarniške koše z robčki in škatlicami aspirinov in lekadolov
sodelavca, ki zre mimo, ko mu predajaš pomembne podatke o stranki, ki jo bo obiskal, saj ima premočno migreno, da bi lahko sprejel v možgane kakršnokoli informacijo. in seveda, top of the top, šefa, ki daje zgled s svojim pa-kaj-če-sem-na-smrt-bolan-DELAT-je-treba vzvišenim izrazom.

Kaj jim je skupno?

neskončno so pridni, marljivi, delavni! pravi Slovenci! prave  m r a v l j e.

Zakaj to počnejo?

 • zaposleni se želijo s tem prilizniti šefu – bolan sem, ampak se trudim, delam. ni me treba plačevat za to, da doma pijem čajčke in forwardiram maile.
 • šefi želijo dati zgled – noben šef ne mara zaposlenih na bolniški, logično.
 • samodokazovanje – zmorem! jaz sem superman/wonderwoman, ki lahko kljub vnetim sinusom in povišani temperaturi opravim pomemben projekt, skočim po darilo za sodelavca in se zvečer dobim s svojim teamom na bowlingu. (točno tako kot v reklami za lek-a-dol)
 • tekmovalnost – boljša sem od glupe sodelavke, ki takoj vzame bolniško, samo da kihne, naj vsi vidijo, da se da delati tudi z angino!
 • zanikanje bolezni – sploh mi nič ni (če se delam, da sem zdrav, nihče ne bo opazil, da nisem; niti jaz sam)

In kakšne so posledice tega, da ne izkoriščamo bolniškega staleža?

 1. šefi zahtevajo več – ni jim po godu, če je kdo prevečkrat na bolniški, saj pri drugih vidijo, da lahko delajo kljub raznim bolezenskim stanjem in znakom.
 2. zaželena lastnost v službi je, da kdaj pa kdaj prideš v službo najmanj z močnim prehladom in tako dokažeš predanost podjetju.
 3. ostali dobijo manjši ali večji občutek manjvrednosti, ker z bronhitisom ne vzdržijo običajnega tempa,
 4. če na delu z boleznijo vztraja šef, se širi slaba vest pri vsakem, ki ostane doma, ko ne more delati, negativno vzdušje pa se širi s prihodom nazaj na delovno mesto, ko po možnosti zveš, kaj vse so drugi v tem času postorili namesto tebe.
 5. najbolj negativna posledica (in hkrati tudi najbolj nizek udarec od vseh junakov) pa je:
nemalokrat okužijo in nalezejo vse v pisarni in vse sokofetkarje!

in potem gredo sokofetkarji na bolniške….

 • Share/Bookmark


5 odgovorov v “zakaj ne greš na bolniško, ko si bolan?”

 1. psychopsycho pravi:

  ne, to delajo zato, ker se bojijo, da bo kdor koli odprl kakšen njihov predal ali bognedaj kakšno skrito mapo v računalniku. pokvarjenci, le kaj skrivajo?!

 2. vesnavesna pravi:

  uuu vidis nov pogled na stvar, seveda, kako da nisem pomislila na to ?!? “ne morem ostat doma, vceraj sem pozabil brisat zgodovino… ” hehe

 3. žižmund frojnd pravi:

  bom še sam dodal en razlog – svoj. Ker so honorarci in če ne bodo v službi, ne bodo spraskali skupaj za najemnino. Ne obsojaj vnaprej in ne se mi izgovarjat, da nisi mislila na splošno. Če ne bi, bi napisala…

 4. vesnavesna pravi:

  brrrr kakšna negativna energija.
  nic se ne bom izgovarjala (zakaj tf bi se??), na to sploh nisem pomislila!! priznam, tehten razlog.
  dej malo bolj na easy, no….

 5. » s prehladom v službo? vesnina bluzenja pravi:

  [...] tole je vsak dan bolj aktualno – kaže, da v času recesije sploh ni za ostajati doma, če si bolan… [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !