prvi trije dnevi bolniške brez plačila

prijateljica dela na irskem. z gripozno virozo, nekaj podobnega je staknila, kot razsaja tudi pri nas vseokrog, ne vzame bolniške.

zakaj ne vzameš bolniške? mi ni jasno.

razloži mi, da ji prve tri dni bolniške ne pripada plačilo. in zato večina ljudi raje dela, kot pa da bi se pozdravili doma.

res da imajo potem naslednje dneve plačane 100%, kar bi pri meni konec koncev pretehtalo v primeru, če človek resno zboli, da si vzame vsaj teden dni bolniške.

je pa še en keč: za te prve tri dni sploh ne rabiš bolniškega lista.

torej sploh ne rabiš h zdravniku. kar je spet velik plus, saj to pomeni, da če že ostaneš doma, da se pozdraviš, ne rabiš viset cel dan po bacilov in virusov polnih čakalnicah. po drugi strani bi to verjetno pri nas potegnilo za sabo marsikakšen “frej dan”, ki bi si ga vsak vzel, ko bi mu pač dopizdilo.

na splošno imajo na irskem precej ohlapna določila kar se tiče bolniških – več ali manj jih določajo sami delodajalci in se lahko med seboj precej razlikujejo. velikokrat imajo določeno maksimalno število dni bolniškega staleža na leto. prav tako določijo koliko dni je meja, ko je potrebno za izostanek zaradi bolezni prinesti zdravniško opravičilo, in ali so zaposleni sploh upravičeni do plačila v času bolniške.

le kako bi se pravilo treh dni obneslo pri nas?
Saoirse pravi, da pri njih večina raje pride delat, kot pa da jim manjka tridnevna plača. bi pri nas to zaposlene vzpodbudilo, da prihajajo še bolj bolni na delo? bi bilo to potem dobro kvečjemu za delodajalce?

verjetno. edina stvar, ki se mi zdi, da bi se pri nas obnesla kot pozitivna je, da za tak dan potem ne potrebuješ opravičila. praktično nikogar ne sme preveč brigat, zakaj si ostal doma, je bil to maček po prehudem žuranju, želja po sprehodu na morju ali pa podaljšano jutranje crkljanje. ob zavedanju, da ta dan ne bo pricingljal noben evro.

vir

 • Share/Bookmark


9 odgovorov v “prvi trije dnevi bolniške brez plačila”

 1. ninaaninaa pravi:

  ena nevmesna: kaj se je zgodilo z njenim sprehajalcom psov? :roll:

 2. senoritasenorita pravi:

  Pojma nimam, kako bi se ti trije dnevi pri nas obnesli, verjetno bi res še tisti, ki zdej mogoče doma ostanejo, šli delat kljub bolezni. Se kar pozna tri dni brez plačila.

 3. vesnavesna pravi:

  @ninaa: o sprehajalcu pride v kratkem nadaljevanje ;)

  @senorita: ja, ampak en dan na primer bi pa šlo ane? sploh če ne rabiš nobenmu odgovarjat, zakaj si doma :P

 4. Saoirse pravi:

  @vesna: tuki je use bolj ohlapno…zato mi je pa kul :grin: …ce se znas znajdt je fajn ce pa ne si pa bal naJ…

  napis se prispevk o bozicnih bonusih ;)

  @ninaa: nic dramaticno novega, mede me se vedno :lol: …stvari so sle rahlo naprej…we’ll see…

 5. Saoirse pravi:

  bal = mal … tipkanje ni ena mojih vrlin :roll:

 6. bamboobamboo pravi:

  po eni strani je dobro, po drugi spet ne…kakor vzames…in tudi jaz sem taka, da bi rajsi hodila v sluzbo(na hitro seveda nasla kaka zdravila) kot pa, da bi bila doma…seveda ce je pa kaj hudega, pa je treba odlezat

 7. vesnavesna pravi:

  @Saoirse: ja sej to je kul :) me fousch :evil:

  @bamboo: ja, saj, čeprav se mi zdi, da tudi pri nas marsikdo raje gre v službo, kot pa se ubada z bolniško in zdravniki

 8. Saoirse pravi:

  you come here if you fousch :lol:

 9. vesnina bluzenja » Objave » doggy sosed - nadaljevanje pravi:

  [...] po naključnem prepletanju fleksijev je sicer ženo hotela vzeti usodo v svoje roke, pa vendar, kljub mnogim dobrim idejam, kako to storiti, nekako še ni prišla do tega. ipak je vmes zbolela. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !