prehrana – gorivo ali zdravilo?

hrana, ki v telo prinese dovolj kalorij, dovolj energetske vrednosti, dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin?

ali hrana, ki v telo prinaša snovi, ki preventivno ščitijo telo pred boleznimi?

zahodnjaki menda gledamo na hrano kot na gorivo – hrana naj nam da čim več moči za vsakodnevne napore, ideal tega pa so energetske ploščice, ki zadovoljijo tudi našo potrebo po hitrem zaužitju. ploščica ima v sebi natančno odmerjeno vsebnost vsake živilske skupine (pa čeprav ima le malo resničnih živil, večinoma so vrednosti pridobljene umetno), natančno dodelan okus in teksturo. z mnogo dodatki, ki jo naredijo lepšo, okusnejšo, bolj adiktivno in primerno za daljši čas uporabe.

v nasprotju s tem pa vzhodne kulture poudarjajo “hrano kot zdravilo”, obroki naj bi bili sestavljeni tako, da so zdravi, pa čeprav temeljijo ves čas na eni in isti osnovi in čeprav morda niso najbolj hranilni. pomembno je, da s hrano pridobimo snovi, ki so naš naravni obrambni zid pred boleznimi. idelani obroki so majhni, lahki in največkrat sestravljeni iz čimmanj obdelanih živil. temu primerno so bolj blagega okusa, vsak obrok pa naj bi zaužili sveže pripravljen.

v zda in v evropi vedno bolj posegamo po zmrznjenih in vnaprej pripravljenih živilih, za katere ne potrebujemo veliko časa, niti za pripravo niti za použitje.

družine so začele hrano pogrevati namesto kuhati, začeli smo jesti iz plastične embalaže, v kateri obrok kupimo, namesto s krožnikov.

skupaj z ostalimi dejavniki nezdravega načina življenja pa s takim prehranjevanjem vsak po svoje prispevamo k vse bolj zastrašujoči statistiki obolelih za sladkorno boleznijo, za rakavimi obolenji ,za boleznimi srca in ožilja…

fotka1, fotka2

 • Share/Bookmark


12 odgovorov v “prehrana – gorivo ali zdravilo?”

 1. bamboobamboo pravi:

  ja mas prou, mikrovalovke so pomoje v razvectu, ker pac dandanes res ni vec tok casa, da bi se familija skupi vsedla za mizo in pojedla obrok…vceraj sem ze zgrazala, ker sem opazila v trgovini, da prodajajo zmrznjene palacinke :roll: katastrofa no…pa sej je ogromno stvari, ki so prej skodljive kot ne, tako, da…kaj pa je sploh se zdravo? in bio, je res bio? ali je bio tisto z domacega vrta…ah…

 2. vesnavesna pravi:

  ja, mas prav, kaj je res zdravo? mislim, da je bistveno, da izbiramo živila, ki so “bolj zdrava” od drugih :P bio z domačega vrta tud ni ravno bio, če se na domači vrt vsak dan poseda svinjarija iz zraka :( sicer pa zmrznjene palačinke so res kategorija zase – tko kot že narezano sadje in zelenjava v palstičnih lončkih :roll:

 3. senoritasenorita pravi:

  Današnji tempo življenja veliko družinam sploh ne dopušča več “normalnega” prehranjevanja, otroci jedo v šoli, starši gredo nekam na kosilo ali pa se bašejo s sendviči, ker ne utegnejo na kosilo. Vedno več pa je otrok s prekomerno telesno težo – ni čudno, če jih pa starši nonstop pošiljajo v McDonald’s :roll:

 4. vesnavesna pravi:

  ja sej, pa smo spet pri ČASu :P

  mek je pa itak vrhunec hranljivosti :roll:

 5. tanchy pravi:

  ne samo sa jih pošiljajo v mc Donalds, pejte enkrat ob treh popoldan v Mc Donalds, je polno družin z majhnimi otroki invsi jejo hamburgerje. To jim je dandanes kosilo. Za večerjo pa šekakšen sendvič in to je to. Še malo pa bomo takšni kot Američani.

 6. vesnavesna pravi:

  ob treh? a niso takrat še vsi po službah? :P

  za večerjo si vzamejo še za sabo :roll:

 7. Saoirse pravi:

  hmmm ne vem a je stvar casa al lenobe? Zdravo hrano se da pripravit se hitreje kot zmrznjeno. Namesto da nekaj vrzemo v mikrovalouko in gledamo v luft te 4 minute, lahko ta cas narezemo svezo zelenjavo in naredimo solatko ;) ….cas priprave (5 min) :lol: …sm se stopala zeno hahaha….je pa res da je vecini hitra hrana bolj okusna….

 8. bamboobamboo pravi:

  ravno vceraj sem se smejala, ko je ne vem kater trgovc v reklami opomnil na ZDRAVO ZMRZNEJNO HRANO po akcijskih cenah :lol:

 9. vesnavesna pravi:

  @bamboo: hehe, sicer bi bilo to eventuelno možno, v smislu zmrznjene zelenjave, ampak sem prepričana, da niso oglaševali brokolija ali špinače.

  @Saoirse: ja, ja, lahko pa kupimo že pripravljeno solatko v plastiki in teh 5 minut delamo kaj dodatno nezdravega…

 10. rox pravi:

  Zdrava prehrana je subjektivna stvar. Vsako telo je posebno in iste stvari na telesa različnih ljudi različno vplivajo, tato ej nemogoče govoriti o tem, da je kaka stvar absolutno zdrava.

  To, da je zmrznjena zelenjava bolj škodljiva od sveže so naravnost abotne. Zmrzovanje zelenjavi ne doda škodljivih snovi, zato zmrznjna hrana ne more biti bolj škodljiva. Zmrzovanje v hrani sicer uniči nekaj snovi, večinoma vitaminov, vendar je uničena količina približen ekvivalent količini, ki se sama razgradi v enem dnevu. Vsa sveža zelenjava, ki jo kupimo na policah v trgovinah je bila obrana več kot dan pred postavitvijo na police, tako da je s stališča vsebnosti telesu koristnih snovi zmrznjena zelenjava telesu bolj koristna kot sveža.

  Res je pa to, da si je vedno težje vzeti čas za pripravo obroka. Jaz si samo pripravim samo zajtrk in kosilo ob vikendih, med tednom sem se prisiljen prehranjevati v restavracijah. Priprava resne hrane (“solatka” ni resna hrana in ne šteje) vzame precej časa. Kuha kosila ne traja manj kot eno uro, če kuhamo juho, glavno jed s prikuho, solato in sladico, bolj pogosto pa bo priprava trajala več kot dve uri.

 11. vesnavesna pravi:

  ja, no sej glede zamznjene zelenjave ni bilo govora, da ni zdrava – se čist strinjam, pa tud bolj praktična je. ampak nekateri korenčki so pa pošteno obdelani preden jih zamrznjeno, to pa spet ni ravno ok.

  debata o zdravi hrani dandanes pravzaprav nima nobenega konca niti pametnega zaključka, ker dejansko je že težko najt nekaj, kar bi bilo dejansko res zdravo in neškodljivo.

  čedalje več se nas prehranjuje zunaj zaradi pomanjkanja časa in v restavracijah zaužijemo precej preveč maščob in soli, pa tudi prevelike porcije…

 12. Vanesa Lavric pravi:

  Ful dober članek. Dobro, da povsod obstajajo ljudje, ki nagovarjajo druge k zdravi prehrani. Jaz vedno predlagam vsem, da se ljudje odločijo za naravno prehrano in ne pretiravajo s kakšnimi posebnimi dietami. Veliko pa je napačnih informacij po spletu kaj naj bi določena hrana vsebovala zato predlagam, da si vedno preračunate koliko kalorij, proteinov, maščob in sladkorja dobite z določeno vrsto hrane. jaz ponavadi uporabljam tale prehranski kalkulator. Tako vsaj človek ve koliko mineralov, vitaminov in drugih pomembnih hranil dobi v svoji prehrani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !